Volle maan oktober 2023 : Wanneer is het vollemaan ? Datum

Het fenomeen van de volle maan blijft mensen al eeuwenlang fascineren. Wat zijn de geheimen die daarachter schuilgaan? De volle maan in oktober 2023 wordt bijzonder speciaal, dus als je hoopt om deze betoverende nacht te vieren of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er allemaal aan de hemel gebeurt, lees dan verder om te ontdekken wat je kunt verwachten.

Wanneer is de volle maan in oktober 2023 ?

De exacte datum van de volle maan in oktober is 28 oktober 2023. Zoals altijd hangt het zichtbaarheid van de maan af van de weersomstandigheden en van waar je je bevindt, maar met een beetje geluk kunnen we op die dag genieten van een prachtige nachtelijke hemel.

Volle maan Oktober
Fasen Datums Tijden Afstanden aarde-maan
Laatste kwartier 6 oktober 15:49 396 522 km
Nieuwe maan 14 oktober 19:55 397 834 km
Eerste kwartier 22 oktober 05:30 370 492 km
Volle maan 28 oktober 22:24 367 040 km

Om het waarnemen van dit kosmisch wonder goed te begrijpen, is het nuttig om inzicht te hebben in de verschillende fasen van de maan en wat ze betekenen.

Nieuwe maan

Een nieuwe maan treedt op wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon staat. Gedurende deze tijd is de naar de aarde gerichte kant van de maan in het donker en is de maan daardoor niet zichtbaar vanaf onze planeet.

Eerste kwartier

Bij het eerste kwartier bevindt de maan zich precies op 90 graden ten opzichte van de zon. Dit veroorzaakt een halvemaanvorm die voor 50% zichtbaar is vanaf de aarde. Het eerste kwartier markeert ook de overgang naar de wasfase, wanneer de maan steeds voller wordt terwijl ze richting de vollemaan fase beweegt.

Volle maan

Tijdens de volle maan staat de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de naar ons toegekeerde zijde van de maan volledig verlicht is. Dit levert een spectaculair heldere hemel in de nacht.

Laatste kwartier

Net zoals bij het eerste kwartier, heeft de laatste kwartier een halve maanvorm. Deze keer komt dit doordat de maan op 270 graden ten opzichte van de zon staat. Hierbij begint de afnemende fase van de maan, waarin deze van een vollemaan uiteindelijk weer terugkeert naar een nieuwe maan.

Wat zijn de gebruiken en folkore rondom de volle maan?

De volle maan heeft altijd al cultuur, mythen en legenden beïnvloedt. Hier zijn enkele van de meest interessante gebruiken en folklore met betrekking tot de volle maan.

  • Waterhozen: Sommige kustgemeenschappen geloven dat als er een volle maan aan de horizon is, waterhozen plotseling kunnen verschijnen. Deze weersverschijnselen zijn in feite geassocieerd met atmosferische veranderingen waartoe ook de invloed van de maan behoort.
  • Maansverduisteringen: Wanneer tijdens een volle maan een maansverduistering voorkomt, beschouwen mensen dit vaak als een slecht voorteken. Gelukkig is er geen maansverduistering gepland voor oktober 2023.

Inzichten uit de astronomie: wat je kunt verwachten met de volle maan oktober 2023

Ook op wetenschappelijk gebied heeft de volle maan altijd interesse gewekt onder stargazers en astronomen. De maanschijf zelf is fascinerend om te bestuderen door middel van vizier of telescoop. Bekijk welke hemelfenomenen je rond de volle maan in oktober 2023 kunt spotten.

Heldere sterrenbeelden vlakbij de nachtelijke hemel

Bijd de volle maan zijn er enkele sterrenbeelden berucht om hun heldere gloed. In oktober 2023 kun je, afhankelijk van waar ter wereld je bent, zowel naar het noordelijke als naar het zuidelijke halfrond kijken en mogelijk het grootspraltige beeld van Andromeda, de grootste planeet Pegasus en de sculptor waarnemen.

Uitzonderlijk heldere gloed rond volle maan oktober 2023

In oktober 2023 kan je een bijzonder felle glow ontwaren gedurende de volle maan. Dit komt door de combinatie tussen de stand van de aarde, de reflectie van het zonlicht op de volle maan en de relatief lage atmosferische vervuiling op deze tijd van het jaar.

Hoe dan ook, het bewonderen van de volle maan in oktober 2023 belooft een geweldig schouwspel te worden, zowel voor grote astronomie liefhebbers als nieuwkomers. Zorg ervoor dat je de nacht van 28 oktober 2023 in je agenda markeert, zodat je dit magische evenement niet mist!

Florian Vanderken
Verfasst von Florian Vanderken

Florian is een toegewijde schrijver die zijn passie voor astrologie en de psychologie van relaties combineert. Zijn achtergrond in zowel de astrologische als psychologische wetenschappen stelt hem in staat om complexe concepten toegankelijk en begrijpelijk te maken voor zijn lezers. Als een regelmatige bijdrager aan een prominent online magazine, biedt Florian inzichten die zowel verlichtend als praktisch zijn, en helpt hij lezers om hun relaties en persoonlijke groei te navigeren met wijsheid en gratie.