Volle maan november 2023 : Wanneer is het vollemaan? Datum

In dit artikel kijken we naar de verwachte volle maan van november 2023. We zullen bespreken op welke datum deze bijzondere maanstand zal plaatsvinden en hoe laat je de volle maan het beste kunt zien. Tevens gaan we kort in op de achtergrond en tradities rondom de volle maan, zodat je beter begrijpt waarom dit fenomeen door de eeuwen heen zo tot de verbeelding heeft gesproken.

Wanneer is het vollemaan in november 2023?

De eerstkomende volle maan van november 2023 vindt plaats op vrijdag 27 november om 10:16 uur. Zet die datum en tijd alvast in je agenda, want een volle maan spreekt niet alleen tot de verbeelding, maar kan ook goed zijn voor je mentale rust en welzijn. Bovendien is het een mooie gelegenheid voor een avond- of nachtelijke wandeling en om prachtige foto’s te maken van het natuurverschijnsel.

Volle maan November 2023
Fasen Datums Tijden Afstanden aarde-maan
Laatste kwartier 5 november 09:38 402 788 km
Nieuwe maan 13 november 10:27 386 236 km
Eerste kwartier 20 november 11:50 370 146 km
Volle maan 27 november 10:16 378 892 km

Achtergrondinformatie over de volle maan

Een volle maan treedt op wanneer de positie van de aarde zich exact tussen de zon en de maan bevindt. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak van de maan helemaal wordt verlicht door de zon en er geen schaduw op valt. Het resultaat is een heldere, stralende bol die aan de nachtelijke hemel staat te schitteren. De cyclus van de maan bedraagt ongeveer 29,5 dagen, wat betekent dat er gemiddeld elke maand een vollemaansperiode is.

Tradities en bijgeloof rondom de volle maan

Rondom de volle maan zijn er veel verhalen, tradities en bijgeloof te vinden. In verschillende culturen worden de volle maanfasen geassocieerd met vrouwelijke energie en vruchtbaarheid. Soms wordt de maan ook gezien als een helpende hand voor het planten of oogsten van gewassen. Bovendien hebben we allemaal wel eens gehoord van weerwolven, die onder invloed van een volle maan zouden transformeren van mens naar wolf. Hoewel wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt, blijft een volle maan voor velen toch een magisch en intrigerend spektakel.

Zichtbaarheid en beste kijkmomenten van de volle maan

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je op vrijdag 27 november de volle maan het beste kunt zien. Doorgaans is de volle maan goed zichtbaar in Nederland en Belgiƫ zodra het donker begint te worden. Echter, dit varieert per situatie en locatie: het kan helder of bewolkt zijn en het tijdstip waarop het donker wordt, is afhankelijk van het seizoen.

Kijkmoment op vrijdag 27 november

Op de avond van vrijdag 27 november wordt de volle maan verwacht om 10:16 uur. Dat betekent dat je het beste rond die tijd, of daar net voor of na, naar buiten kunt gaan om een mooi zicht te hebben op deze heldere verschijning aan de hemel. Mocht het bewolkt zijn, dan kan het zijn dat het zicht enigszins belemmerd wordt, maar vaak is de maan alsnog goed zichtbaar door de wolken heen.

Tips voor het bekijken van de volle maan

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je vollemaanservaring te halen:

  1. Zoek een goed zicht op de horizon waar eventuele belemmeringen, zoals hoge gebouwen of bomen, niet aanwezig zijn.
  2. Probeer stadslampen en elektronische apparaten te vermijden voor het beste zicht; duisternis verbetert het zicht.
  3. Gebruik een verrekijker of een eenvoudige telescoop als je de details van het maanoppervlak beter wilt zien.
  4. Tot slot: vergeet vooral niet te genieten van dit indrukwekkende natuurverschijnsel!

Bereid je voor op de volle maan in november 2023

Begin alvast met plannen hoe jij de eerstvolgende volle maan op vrijdag 27 november 2023 het liefste wilt beleven. Ga je naar buiten om in alle rust naar de hemel te staren of samenkomen met vrienden en familie onder dit schitterend natuurverschijnsel? Wat je ook beslist, deze bijzondere avond is een uitgelezen kans om samen te komen en te genieten van dit wonderlijke schouwspel.

Florian Vanderken
Verfasst von Florian Vanderken

Florian is een toegewijde schrijver die zijn passie voor astrologie en de psychologie van relaties combineert. Zijn achtergrond in zowel de astrologische als psychologische wetenschappen stelt hem in staat om complexe concepten toegankelijk en begrijpelijk te maken voor zijn lezers. Als een regelmatige bijdrager aan een prominent online magazine, biedt Florian inzichten die zowel verlichtend als praktisch zijn, en helpt hij lezers om hun relaties en persoonlijke groei te navigeren met wijsheid en gratie.